Σφηκοφωλιά! Πως τη διαχειριζόμαστε;

Ποια είναι τα σημεία που μπορούν να δημιουργήσουν φωλιές οι σφήκες;

Τις περισσότερες φορές είναι απρόβλεπτα, όπως σε ένα εξώφυλλο μπαλκονόπορτας, σε ένα εξωτερικό φωτιστικό κ.α  και η κυψέλη σχηματοποιείται σε εξωτερικό χώρο.

 Είναι όμως και άλλες περιπτώσεις όπου υπάρχει ένας εσωτερικός προστατευμένος χώρος με ένα μικρό άνοιγμα, όπου επιτρέπει στις σφήκες να μπαινοβγαίνουν ανεμπόδιστα και να δημιουργούν στο εσωτερικό την κυψέλη. Σε αυτή την περίπτωση όταν αντιληφθούμε το πρόβλημα θα έχει αναπτυχθεί μεγάλος πληθυσμός και θα δυσκολεύεται η αντιμετώπιση.

 

Μία τέτοια περίπτωση αντιμετωπίσαμε πρόσφατα, όπου στο κουτί  για τα καλώδια του τηλεφώνου, υπήρχε μικρό άνοιγμα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σφηκοφωλιά η οποία μάλιστα, όπως διαπυστώθηκε κατά την διάρκεια της απεντόμωσης, είχε δημιουργηθεί κυψέλη ανάμεσα στα διπλά τούβλα της τοιχοποιίας.

Για την ολοκληρωτική αντιμετώπισή τους, δεν αρκεί ο επιφανεικός ψεκασμός όπου θα σκοτώσει κάποιες σφήκες, αλλά θα πρέπει να εντοπιστεί η κυψέλη, να εμποτιστεί με το εντομοκτόνο και να καταστραφεί π.χ. με τον αυλό του ψεκαστήρα καθώς ψεκάζουμε.

Τότε είμαστε σίγουροι ότι λύσαμε το πρόβλημα.

 Πριν από οποιαδήποτε δράση, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται για σφήκες και όχι μέλισσες.

Στην δεύτερη περίπτωση, δεν πρέπει να καταστρέψουμε το μελίσσι, αλλά να αναζητήσουμε ένα μελισσοκόμο για να πάρει την κυψέλη.

 Τα μέτρα προστασίας μας κατά την διάρκεια της εφαρμογής είναι πολύ σημαντικά, γιατί τσιμπήματα από σφήκες μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και θάνατο, αναλόγως του πλήθους των τσιμπημάτων και της ευαισθησίας του ατόμου.

Καπέλο μελλισοκόμου, γάντια, μάσκα, πλήρης κάλυψη του σώματος είναι αυτά που απαιτούνται κατά την εφαρμογή, σε συνδυασμό με την χρήση του κατάλληλου εντομοκτόνου από έμπειρο απεντομωτή.