Είδη Δολωματικών Σταθμών
Δολωματικοί σταθμοί είναι «κουτιά», κατασκευασμένα κυρίως από ανθεκτικό πλαστικό ή και μέταλλο. Οι περισσότεροι από αυτούς ανοίγουν με ειδικό κλειδί που παρέχετε με την αγορά του.
Οι δολωματικοί σταθμοί έχουν δύο αντικριστά ανοίγματα για την είσοδο-έξοδο των ποντικιών και θέση ή θέσεις τοποθέτησης των τρωκτικοκτόνων (ποντικοφάρμακο) ή και μηχανικών παγίδων. Διακρίνονται ανάλογα με το μέγεθος σε εκείνους για μικρά ποντίκια (mice) και σε εκείνους για αρουραίους (rat).
Πλεονεκτήματα της Χρήσης τους
Εντός των δολωματικών σταθμών τοποθετούμε τα δηλητηριώδη δολώματα σε όποια μορφή παρέχονται { pellets, κύβους (wax block) ή πάστα (φρέσκο δόλωμα)}.
Το όφελος από τη χρήση των δολωματικών σταθμών είναι πολλαπλό:
- Σταθεροποιούνται στο εσωτερικό του τα δολώματα(κύβοι, πάστα) και δεν μπορούν τα ποντίκια να τα απομακρύνουν.
- Τα δολώματα δεν αποτελούν κίνδυνο για παιδιά ή ζώα.
- Προστατεύονται από τις καιρικές συνθήκες και παραμένουν ελκυστικά.
- Καλύπτεται η ανάγκη των ποντικιών για ασφάλεια κατά την λήψη της τροφής.
- Με τον τακτικό έλεγχο διαπιστώνεται η ένταση και η έκταση του προβλήματος.
Για τη αποτελεσματική αντιμετώπιση των ποντικιών είναι σημαντικό να εντοπισθούν τα σημεία τοποθέτησης των δολωματικών σταθμών.
Σε ανεξάρτητα κτίρια, με περιβάλλοντα χώρο πρέπει να δημιουργηθούν τρεις ζώνες προστασίας (δολωματικών σταθμών).
- Στην εξωτερική περίμετρο του χώρου
- Περιμετρικά του κτιρίου
- Εσωτερικά στο κτίριο
Με τους εξωτερικούς δολωματικούς σταθμούς επιδιώκουμε τον έλεγχο του πληθυσμού των ποντικιών .Όταν κυκλοφορούν ποντίκια έξω από το χώρο μας, αργά ή γρήγορα θα μπουν και μέσα.
Πόσο πυκνά μπαίνουν οι δολωματικοί σταθμοί;
Κριτήριο αποτελούν:
- Η απόσταση, ανά 10-15μ περίπου, σε ανοιχτό χώρο
- Οι είσοδοι του κτιρίου,
- Η παρουσία παραμελημένων χώρων ή πραγμάτων όπου μπορούν να φωλιάσουν ποντίκια.
- Το μέγεθος του προβλήματος.
Κάθε πότε τους ελέγχουμε;
Μία εβδομάδα μετά την πρώτη εγκατάσταση και αν διαπιστωθεί παρουσία ποντικιών, τότε ανά εβδομάδα, μέχρις ότου αντιμετωπισθούν. Στην συνέχεια ανά 1-2 μήνες.
Βέβαια όλα προσαρμόζονται ανάλογα με το μέγεθος- ένταση του προβλήματος.
Αναφέραμε νωρίτερα ότι εντός των δολωματικών σταθμών αντί για δολώματα μπορούν να μπουν μηχανικές παγίδες. Αυτή τη δυνατότητα την έχουν κάποιοι συγκεκριμένοι και όχι όλοι.
Με την μηχανική παγίδα εξοντώνεται ένα ποντίκι κάθε φορά, με αποτέλεσμα να πρέπει να ελέγχεται συχνά, ανά 1-2 ημέρες , γιατί το ψόφιο ποντίκι θα βρωμίσει και θα μολύνει το χώρο από την σήψη.
Η τεχνολογία βέβαια μας δίνει λύσεις . Μπορούμε να λαμβάνουμε ειδοποίηση για παγίδα που έκλεισε και έπιασε ποντίκι ή απλά που έκλεισε για κάποιο λόγο, άπρακτη.
Η χρήση των μηχανικών παγίδων γίνεται, κατά τη γνώμη μας, σε χώρους εσωτερικούς, όπου θέλουμε να απομακρύνουμε το ψόφιο ποντίκι και όχι να ψοφήσει σε κάποιο απροσπέλαστο για μας σημείο, από την λήψη ποντικοφαρμάκου.
Επίσης αποτελεί μια ποιο γρήγορη λύση, μαζί με τις παγίδες κόλλας, από το να περιμένουμε 3-10 ημέρες να δράσει το ποντικοφάρμακο.
Το κόστος εκάστου δολωματικού σταθμού για ποντίκια ξεκινάει από 1 ευρώ περίπου και για αρουραίους από 3 ευρώ περίπου.
Στο eshop μας θα βρείτε τους φθηνότερους δολωματικούς σταθμούς που καλύπτουν όλα όσα έχουμε αναφέρει και σίγουρα η δαπάνη αυτή αντισταθμίζεται γρήγορα από τα οφέλη που παρέχουν.