Από τα πλέον επιτυχημένα θηλαστικά στο ζωικό βασίλειο είναι τα ποντίκια. Τρέχουν, πηδούν, κολυμπούν, αναρριχώνται, ισορροπούν με ιδιαίτερη ευκολία. Είναι πανέξυπνα και με εξαίρεση την όραση (μέτρια) έχουν ανεπτυγμένες όλες τις άλλες αισθήσεις. Είναι παμφάγα και ιδιαίτερα γόνιμα αναπαραγωγικά. Γεννούν 4-6 φορές το χρόνο, από 6-10 μικρά που φθάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα, 2 μήνες αργότερα.
Είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο γιατί εκτός από τις ζημιές που προκαλούν σε αποθηκευμένα προϊόντα και εγκαταστάσεις , μεταδίδουν ασθένειες όπως πανώλη, τυφοειδή πυρετό, Λεπτοσπείρωση ή νόσος του Weil, Σαλμονέλλωση, αιμοραγικό πυρετό, κ.α.
Από τις πιο σοβαρές η Λεπτοσπείρωση, με το παθογόνο να εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα δια των βλεννογόνων ή πληγών ή αμυχών του δέρματος. Μεταδίδεται με δάγκωμα και τα ούρα του. Για τον ανωτέρω λόγο, όταν έχουμε υποψία παρουσίας τρωκτικού στο χώρο μας δεν πρέπει να περπατάμε ξυπόλητοι γιατί μπορεί να πατήσουμε σε σημείο που έχει ουρήσει (έχουν στεγνώσει τα ούρα) και με πιθανή αμυχή στο πόδι μας να εισέρθει το παθογόνο στον οργανισμό μας ή να πιάνουμε αντικείμενα “ύποπτα”.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΩΝ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ
Πολλές φορές το πρόβλημα των τρωκτικών το αντιμετωπίζουμε μονοδιάστατα, δηλαδή έχουμε ένα ποντίκι στο χώρο μας, θέλουμε να το εξολοθρεύσουμε, το εξολοθρεύουμε και εκεί τελειώνει το πρόβλημα?
Δεν εξετάζουμε, από πού μπήκε το ποντίκι? Τι γίνεται έξω από την πόρτα μας?
Πόσο καθαρός ή τακτοποιημένος είναι ο εξωτερικός χώρος?
Καταρχήν απομακρύνουμε οποιασδήποτε άλλη τροφή ή την αποθηκεύουμε σε ασφαλή σημεία. Αν έχουμε ζώο στο σπίτι μαζεύουμε τα υπολείμματα της τροφής τους.
Με τις παγίδες, όπου βάζουμε ειδικό προσελκυστικό, καταφέρνουμε να πιάσουμε ποντίκια σε δύσκολα σημεία, όπως π.χ. ψευδοροφές, όπου με τη χρήση τρωκτικοκτόνου δεν θα μπορούσαμε να απομακρύνουμε το/τα ψόφια. Πρέπει να γίνεται έλεγχος ανά 1-2 ημέρες, όπως και στις κόλλες για να απομακρυνθούν τα ψόφια. Τα τρωκτικοκτόνα επιφέρουν μουμιοποίηση στα ποντίκια, ώστε να μην μυρίσουν. Βέβαια σε μεγαλύτερου μεγέθους μπορεί και να μην το καταφέρουν.
Η μυοκτονία στον εξωτερικό χώρο επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση δηλητηριωδών δολωμάτων, σε δολωματικούς σταθμούς.
Είναι από σκληρό πλαστικό, με σταθεροποιημένα στο εσωτερικό τους τα δολώματα και με τα δύο πλευρικά ανοίγματα επιτρέπουν την κυκλοφορία των τρωκτικών. Ανοίγουν με ειδικό κλειδί.
Με αυτά δημιουργούμε ασφαλή σημεία δόλωσης για ανθρώπους και ζώα, όπου και το φάρμακο προστατεύεται από τις καιρικές συνθήκες αλλά και κατά τον έλεγχο διαπιστώνεται ή ένταση και η έκταση της προσβολής.
Με τον τακτικό έλεγχο και την ανανέωση των δολωμάτων προβαίνουμε στην εξόντωση των τρωκτικών πριν ακόμα εγκατασταθούν στο χώρο μας. Η μυοκτονία εφαρμόζεται σε τριπλή ζώνη, ιδιαίτερα σε επαγγελματικούς χώρους. (τριπλή ζώνη: 1.περίμετρος περίφραξης, 2.περιμετρικά των κτιρίων & 3.εσωτερικά των κτιρίων). Όταν τα ποντίκια κυκλοφορούν έξω από το χώρο μας, είναι θέμα χρόνου να μπουν μέσα.
Από την 1/3/18 τα ποντικοφάρμακα, θα διατίθενται σε δύο διαφορετικές περιεκτικότητες σε δραστική ουσία.
Ποντικοφάρμακα για επαγγελματίες (εταιρείες Απεντομώσεων-Μυοκτονιών), σε μεγάλη συσκευασία, με την περιεκτικότητα σε δραστική που υπάρχει έως σήμερα και για ερασιτέχνες (ιδιώτες) σε μικρές συσκευασίες, με την μισή περιεκτικότητα σε δραστική. Αυτό σημαίνει ότι θα επηρεαστεί σημαντικά η αποτελεσματικότητα των ποντικοφαρμάκων που θα χρησιμοποιούν οι ιδιώτες.
Καλέστε μας στο 210-3473207 για άμεση λύση, ή αντιμετωπίστε το πρόβλημα μόνοι σας, επιλέγοντας από αυτά: τα προϊόντα για την αντιμετώπιση τρωκτικών.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ:
Συναντάμε κυρίως τα εξής είδη:
Mus musculus ¨οικιακό ποντίκι¨
Βάρους ενηλίκου 15 γρ., μήκους 6-9 εκ. και ουράς 8-10 εκ. (μεγαλύτερη από το σώμα-κεφάλη), χρώμα καφέ-γκρι ίσως και πιο ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις. Έχει αιχμηρό ρύγχος, ζει σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, αλλά όχι σε υπονόμους.
Είναι απρόβλεπτο, περίεργο και κινείται 1,5-5 μ από την φωλιά του. Προτιμά σπόρους δημητριακών δεν χρειάζεται πολύ νερό, ενώ το αντλεί και από τις τροφές του. Περιττώματα μικρού μεγέθους 3-6 χιλ. με ραβδώσεις.
Rattus rattus ¨αρουραίος των οροφών¨, ¨αρουραίος των καραβιών¨
Βάρος ενηλίκου 200 γρ. σώμα μήκους 13,5-20 εκ και ουρά 14-23 εκ. (μεγαλύτερη από το σώμα-κεφάλη), χρώμα μαύρο ή γκρι, αυτιά μεγάλα χωρίς τρίχες. Έχει αιχμηρό ρύγχος, ζει σε σοφίτες, αποθήκες, δέντρα, σπάνια σε υπονόμους. Παμφάγος, προτιμά φρούτα, ξηρούς καρπούς, δημητριακά, λαχανικά. Πίνει νερό ή τρώει τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Καταναλώνει ημερησίως 25-30 γρ τροφής. Ακτίνα δράσης 30μ. Περιττώματα 12χιλ. σε σχήμα μπανάνας.
Rattus norvegicus ¨αρουραίος των υπονόμων¨
Βάρος ενηλίκου 300γρ, σώμα μήκους 20-25 εκ. και ουρά 15-20 εκ.(μικρότερη του σώματος), χρώμα μαύρο ή καφέ, αυτιά μικρά με τρίχες. Ρύγχος κοντό, πλατύ, ζει σε υπονόμους, κάνει λαγούμια, καλός αναρριχητής και κολυμβητής. Προβλέψιμος, δεν αλλάζει εύκολα συνήθειες, θέλει εξοικείωση για το καινούργιο. . Πίνει νερό ή τρώει τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Καταναλώνει ημερησίως 30 γρ τροφής. Ακτίνα δράσης 30μ. Περιττώματα 20χιλ. σε ελλειψοειδές σχήμα.