Πως αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα των τρωκτικών

Από τα πλέον επιτυχημένα θηλαστικά στο ζωικό βασίλειο είναι τα ποντίκια. Τρέχουν , πηδούν, κολυμπούν, αναρριχώνται, ισορροπούν με ιδιαίτερη ευκολία. Είναι πανέξυπνα και με εξαίρεση την όραση (μέτρια) έχουν ανεπτυγμένες όλες τις άλλες αισθήσεις. Είναι παμφάγα και ιδιαίτερα γόνιμα αναπαραγωγικά. Γεννούν 4-6 φορές το χρόνο, από 6-10 μικρά που φθάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα, 2 μήνες αργότερα.

Είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο γιατί εκτός από τις ζημιές που προκαλούν σε αποθηκευμένα προϊόντα και εγκαταστάσεις , μεταδίδουν ασθένειες όπως πανώλη, τυφοειδή πυρετό, Λεπτοσπείρωση ή νόσος του Weil, Σαλμονέλλωση, αιμοραγικό πυρετό, κ.α.

Από τις πιο σοβαρές η Λεπτοσπείρωση, με το παθογόνο να εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα δια των βλεννογόνων ή πληγών ή αμυχών του δέρματος. Μεταδίδεται με δάγκωμα και τα ούρα του.

Οι ζημιές που προκαλούν τα ποντίκια στα προϊόντα είτε δια της κατανάλωσής τους είτε με την αλλοίωση-υποβάθμιση , είναι τεράστια.

Επίσης μεγάλες είναι οι καταστροφές που επιφέρουν στις εγκαταστάσεις, ηλεκτρονικό, ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, κόψιμο καλωδίων ή ακόμα και πρόκληση πυρκαγιών από βραχυκύκλωμα.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΩΝ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ

Πολλές φορές το πρόβλημα των τρωκτικών το αντιμετωπίζουμε μονοδιάστατα, δηλαδή έχουμε ένα ποντίκι στο χώρο μας, θέλουμε να το εξολοθρεύσουμε το εξολοθρεύουμε και εκεί τελειώνει το πρόβλημα.

Δεν εξετάζουμε, από πού μπήκε το ποντίκι? Τι γίνεται έξω από την πόρτα μας?

Πόσο καθαρός ή τακτοποιημένος είναι ο περιβάλλοντας χώρος μας?

Υπάρχουν τρύπες ή ανοίγματα με το εξωτερικό περιβάλλον?

Για την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος πρόληψης πρέπει να γίνουν τα εξής:

1. Έλεγχος του προαύλιου χώρου για εντοπισμό πιθανών εστιών
2. Καθαρισμός και απομάκρυνση άχρηστων υλικών
3. Έλεγχος του χώρου ακόμα και εκτός ιδιοκτησίας μας, για εντοπισμό πιθανών εστιών και λήψη μέτρων (επικοινωνία με τους γείτονες, κ.λ.π.)
4. Έλεγχος για πιθανά ανοίγματα της εγκατάστασής μας με τον εξωτερικό χώρο και κλείσιμο αυτών.
5. Έλεγχος στο εσωτερικό της εγκατάστασης για πιθανά ανοίγματα με το σύστημα αποχέτευσης ή άλλα ανοίγματα.
6. Εγκατάσταση δολωματικών σταθμών σε τριπλή ζώνη.

Α. εσωτερικά, Β. στην περίμετρο του κτιρίου και

Γ. στην εξωτερική περίμετρο της ιδιοκτησίας μας

7. Χρήση δολωματικών ιδιαίτερα ελκυστικών και αποτελεσματικών. Τα τρωκτικοκτόνα επιφέρουν μουμιοποίηση στα ποντίκια, ώστε να μην μυρίσουν. Βέβαια σε μεγαλύτερου μεγέθους ποντίκια μπορεί και να μην το καταφέρουν.
8. Έλεγχος και ανανέωση των δολωμάτων μετά από 1 εβδομάδα και εκτίμηση της κατάστασης.
9. Έλεγχος και ανανέωση ανά διαστήματα ανάλογα με την ένταση και εξέλιξη του προβλήματος.
10. Αποκλείουμε ύπαρξη οποιασδήποτε άλλης τροφής, π.χ. σκυλοτροφή. Θα πρέπει, αν υπάρχουν σκυλιά να ταΐζονται την ημέρα και να μαζεύεται το υπόλοιπο.
11. Δυνατότητα χρήσης παγίδων κόλλας ή μηχανικών παγίδων στο εσωτερικό. Με τις παγίδες, όπου βάζουμε ειδικό προσελκυστικό, καταφέρνουμε να πιάσουμε ποντίκια σε δύσκολα σημεία, όπως π.χ. ψευδοροφές, όπου με τη χρήση τρωκτικοκτόνου δεν θα μπορούσαμε να απομακρύνουμε το/α ψόφια. Πρέπει να γίνεται έλεγχος ανά 1-2 ημέρες, όπως και στις κόλλες για να απομακρυνθεί το ψόφιο.

Όταν ποντίκια κυκλοφορούν έξω από το χώρο μας, είναι θέμα χρόνου να μπουν και μέσα.

Καλέστε μας στο 210-3473207 για άμεση λύση ή επιλέξτε από μεγάλη ποικιλία τρωκτικοκτόνων, δολωματικών σταθμών & παγίδων, στο: προϊόντα για την αντιμετώπιση τρωκτικών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ:

Συναντάμε κυρίως τα εξής είδη:

Mus musculus ¨οικιακό ποντίκι¨

Βάρους ενηλίκου 15 γρ., μήκους 6-9 εκ. και ουράς 8-10 εκ. (μεγαλύτερη από το σώμα-κεφάλη), χρώμα καφέ-γκρι ίσως και πιο ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις. Έχει αιχμηρό ρύγχος, ζει σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, αλλά όχι σε υπονόμους.
Είναι απρόβλεπτο, περίεργο και κινείται 1,5-5 μ από την φωλιά του. Προτιμά σπόρους δημητριακών δεν χρειάζεται πολύ νερό, ενώ το αντλεί και από τις τροφές του. Περιττώματα μικρού μεγέθους 3-6 χιλ. με ραβδώσεις.

Rattus rattus ¨αρουραίος των οροφών¨, ¨αρουραίος των καραβιών¨

Βάρος ενηλίκου 200 γρ. σώμα μήκους 13,5-20 εκ και ουρά 14-23 εκ. (μεγαλύτερη από το σώμα-κεφάλη), χρώμα μαύρο ή γκρι, αυτιά μεγάλα χωρίς τρίχες. Έχει αιχμηρό ρύγχος, ζει σε σοφίτες, αποθήκες, δέντρα, σπάνια σε υπονόμους. Παμφάγος, προτιμά φρούτα, ξηρούς καρπούς, δημητριακά, λαχανικά. Πίνει νερό ή τρώει τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Καταναλώνει ημερησίως 25-30 γρ τροφής. Ακτίνα δράσης 30μ. Περιττώματα 12χιλ. σε σχήμα μπανάνας.

• Rattus norvegicus ¨αρουραίος των υπονόμων¨
• Βάρος ενηλίκου 300γρ, σώμα μήκους 20-25 εκ. και ουρά 15-20 εκ.(μικρότερη του σώματος), χρώμα μαύρο ή καφέ, αυτιά μικρά με τρίχες. Ρύγχος κοντό, πλατύ, ζει σε υπονόμους, κάνει λαγούμια, καλός αναρριχητής και κολυμβητής. Προβλέψιμος, δεν αλλάζει εύκολα συνήθειες, θέλει εξοικείωση για το καινούργιο. . Πίνει νερό ή τρώει τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Καταναλώνει ημερησίως 30 γρ τροφής. Ακτίνα δράσης 30μ. Περιττώματα 20χιλ. σε ελλειψοειδές σχήμα.