Ποντίκια σε μονοκατοικίες: Εξολοθρεύστε τα!

Από τα πλέον επιτυχημένα θηλαστικά στο ζωικό βασίλειο είναι τα ποντίκια. Τρέχουν, πηδούν, κολυμπούν, αναρριχώνται, ισορροπούν με ιδιαίτερη ευκολία. Είναι πανέξυπνα και με εξαίρεση την όραση (μέτρια) έχουν ανεπτυγμένες όλες τις άλλες αισθήσεις. Είναι παμφάγα και ιδιαίτερα γόνιμα αναπαραγωγικά. Γεννούν 4-6 φορές το χρόνο, από 6-10 μικρά που φθάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα, 2 μήνες αργότερα.

Είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο γιατί εκτός από τις ζημιές που προκαλούν σε αποθηκευμένα προϊόντα και εγκαταστάσεις , μεταδίδουν ασθένειες όπως πανώλη, τυφοειδή πυρετό, Λεπτοσπείρωση ή νόσος του Weil, Σαλμονέλλωση, αιμοραγικό πυρετό, κ.α. Από τις πιο σοβαρές η Λεπτοσπείρωση, με το παθογόνο να εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα δια των βλεννογόνων ή πληγών ή αμυχών του δέρματος. Μεταδίδεται με δάγκωμα και τα ούρα του. Για τον ανωτέρω λόγο, όταν έχουμε υποψία παρουσίας τρωκτικού στο χώρο μας δεν πρέπει να περπατάμε ξυπόλητοι, γιατί μπορεί να πατήσουμε σε σημείο που έχει ουρήσει (έχουν στεγνώσει τα ούρα) και με πιθανή αμυχή στο πόδι μας να εισέλθει το παθογόνο στον οργανισμό μας.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΩΝ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ

Πολλές φορές το πρόβλημα των τρωκτικών το αντιμετωπίζουμε μονοδιάστατα, δηλαδή έχουμε ένα ποντίκι στο σπίτι μας, θέλουμε να το εξολοθρεύσουμε το εξολοθρεύουμε και εκεί τελειώνει το πρόβλημα.

Δεν εξετάζουμε, από πού μπήκε το ποντίκι? Τι γίνεται έξω από την πόρτα μας?

Πόσο καθαρός ή τακτοποιημένος είναι ο κήπος μας?

Υπάρχουν τρύπες ή ανοίγματα με το εξωτερικό περιβάλλον?

Μετά την είσοδο του ποντικιού στο σπίτι μας και αφού προσπαθήσαμε μάταια να το βρούμε, έχουμε τις παρακάτω δυνατότητες αντιμετώπισής του:

 • Καταρχήν απομακρύνουμε οποιασδήποτε άλλη τροφή ή την αποθηκεύουμε σε ασφαλή σημεία. Μαζεύουμε αποξηραμένα φυτά ή συνθέσεις και αν έχουμε ζώο στο σπίτι μαζεύουμε τα υπολείμματα των ζωοτροφών.
 • Αφού εντοπίσουμε τους χώρους που κινείται, συνήθως κουζίνα ή αποθήκη, χρησιμοποιούμε είτε πλακίδια κόλλας, όπου τοποθετούνται σε σημεία περάσματα, είτε παγίδες , για γρήγορο αποτέλεσμα, είτε τρωκτικοκτόνα σε ασφαλή σημεία.
  Με τις παγίδες, όπου βάζουμε ειδικό προσελκυστικό, καταφέρνουμε να πιάσουμε ποντίκια σε δύσκολα σημεία, όπως π.χ. ψευδοροφές, όπου με τη χρήση τρωκτικοκτόνου δεν θα μπορούσαμε να απομακρύνουμε το/τα ψόφια. Πρέπει να γίνεται έλεγχος ανά 1-2 ημέρες, όπως και στις κόλλες για να απομακρυνθεί το ψόφιο. Τα τρωκτικοκτόνα επιφέρουν μουμιοποίηση στα ποντίκια, ώστε να μην μυρίσουν. Βέβαια σε μεγαλύτερου μεγέθους μπορεί και να μην το καταφέρουν.
 • Όταν το σπίτι μας έχει αυλή, για να αντιμετωπιστεί το θέμα πρέπει να μπουν δολώματα στην αυλή. Επειδή όμως παίζουν παιδιά ή υπάρχουν ζώα, τα δηλητηριώδη δολώματα τα τοποθετούμε σε ειδικά «κουτιά», τους δολωματικούς σταθμούς.
  Είναι από σκληρό πλαστικό, με σταθεροποιημένα στο εσωτερικό τους τα δολώματα και με τα δύο πλευρικά ανοίγματα επιτρέπουν την κυκλοφορία των τρωκτικών. Ανοίγουν με ειδικό κλειδί.
  Είναι σημεία δόλωσης, όπου και το φάρμακο προστατεύεται από τις καιρικές συνθήκες αλλά και κατά τον έλεγχο διαπιστώνεται ή ένταση και η έκταση της προσβολής.
  Με τον τακτικό έλεγχο και την ανανέωση των δολωμάτων προλαβαίνουμε την εξόντωση των τρωκτικών πριν ακόμα εγκατασταθούν στο χώρο μας.

Παράλληλα πρέπει να φροντίσουμε ο κήπος να είναι καθαρός και να απομακρύνουμε υλικά που μπορούν να φωλιάσουν ποντίκια. Επίσης πρέπει να ελεγχθεί ο χώρος για πιθανά ανοίγματα και να κλειστούν.
Όταν ποντίκια κυκλοφορούν έξω από το σπίτι μας, είναι θέμα χρόνου να μπουν και μέσα.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΡΩΚΤΙΚΟΚΤΟΝΟΥ

Θα ήθελα να τονίσω του πόσο σημαντική είναι η επιλογή του κατάλληλου τρωκτικοκτόνου.
Καλό, είναι αυτό το τρωκτικοκτόνο που τρώγεται και στο τέλος θανατώνεται ο λήπτης, το τρωκτικό.
Σε συνθήκες απόλυτης πείνας, τα ποντίκια τρώνε ότι υπάρχει, ακόμα και καλώδια.
Όταν όμως υπάρχει επιλογή γιατί το ποντίκι να επιλέξει το δόλωμα και όχι ότι έχει συνηθίσει να τρώει μέχρι τώρα?
Για την ΛΑΜΔΑ service ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ, είναι η ευκολία κατανάλωσης του τρωκτικοκτόνου.
Χρησιμοποιούμε το NOTRAC BB (κύβος 15 & 28 γρ. δρ.ουσία Bromadiolone) που αντικατέστησε ένα άλλο πολύ καλό φάρμακο, το KLERAT WAX BLOCK, γιατί απλά στην συγκριτική δοκιμή το προτιμούσαν τα ποντίκια.
Στη συνέχεια το NOTRAC έχει συγκριθεί με αρκετά νέα και αρκετά ποιο οικονομικά τρωκτικοκτόνα, αλλά παραμένει πρώτο στην προτίμηση των ποντικιών.
Έτσι με στόχο μόνο την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής επιμένουμε στο καλύτερο και όχι στο οικονομικότερο.
Άλλωστε μας καλείτε για να λύσουμε το πρόβλημα και αυτό κάνουμε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ:

Συναντάμε κυρίως τα εξής είδη:

Mus musculus ¨οικιακό ποντίκι¨

Βάρους ενηλίκου 15 γρ., μήκους 6-9 εκ. και ουράς 8-10 εκ. (μεγαλύτερη από το σώμα-κεφάλη), χρώμα καφέ-γκρι ίσως και πιο ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις. Έχει αιχμηρό ρύγχος, ζει σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, αλλά όχι σε υπονόμους.
Είναι απρόβλεπτο, περίεργο και κινείται 1,5-5 μ από την φωλιά του. Προτιμά σπόρους δημητριακών δεν χρειάζεται πολύ νερό, ενώ το αντλεί και από τις τροφές του. Περιττώματα μικρού μεγέθους 3-6 χιλ. με ραβδώσεις.

Rattus rattus ¨αρουραίος των οροφών¨, ¨αρουραίος των καραβιών¨

Βάρος ενηλίκου 200 γρ. σώμα μήκους 13,5-20 εκ και ουρά 14-23 εκ. (μεγαλύτερη από το σώμα-κεφάλη), χρώμα μαύρο ή γκρι, αυτιά μεγάλα χωρίς τρίχες. Έχει αιχμηρό ρύγχος, ζει σε σοφίτες, αποθήκες, δέντρα, σπάνια σε υπονόμους. Παμφάγος, προτιμά φρούτα, ξηρούς καρπούς, δημητριακά, λαχανικά. Πίνει νερό ή τρώει τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Καταναλώνει ημερησίως 25-30 γρ τροφής. Ακτίνα δράσης 30μ. Περιττώματα 12χιλ. σε σχήμα μπανάνας.

 • Rattus norvegicus ¨αρουραίος των υπονόμων¨
 • Βάρος ενηλίκου 300γρ, σώμα μήκους 20-25 εκ. και ουρά 15-20 εκ.(μικρότερη του σώματος), χρώμα μαύρο ή καφέ, αυτιά μικρά με τρίχες. Ρύγχος κοντό, πλατύ, ζει σε υπονόμους, κάνει λαγούμια, καλός αναρριχητής και κολυμβητής. Προβλέψιμος, δεν αλλάζει εύκολα συνήθειες, θέλει εξοικείωση για το καινούργιο. . Πίνει νερό ή τρώει τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Καταναλώνει ημερησίως 30 γρ τροφής. Ακτίνα δράσης 30μ. Περιττώματα 20χιλ. σε ελλειψοειδές σχήμα.

Δείτε όλα τα σχετικά προϊόντα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ποντικιών σε μονοκατοικίες.