Musca domestica
Κοσμοπολίτικο είδος, απαντάται σε όλο τον κόσμο, αποτελεί πιθανόν εκείνο που εξελικτικά έχει προσαρμοσθεί με τη μεγαλύτερη επιτυχία στο ανθρώπινο περιβάλλον. Προσπάθειες απαλλαγής μέσω της χημικής ή άλλης αντιμετώπισής του είναι ανεπιτυχείς, γεγονός που ενισχύει την άποψη περί ιδιαίτερης προσαρμοστικότητάς του.
Το θηλυκό ωοτοκεί 4-6 φορές στη ζωή του και γεννιούνται κατά μέσο όρο 120 αυγά. Εναποθέτει τα αυγά σε αποχωρήματα ζώων, στου ανθρώπου αλλά και σε οργανικές ύλες σε αποσύνθεση.
Η διάρκεια ζωής των ακμαίων εντόμων ποικίλει με την θερμοκρασία και την τροφή. κατά την διάρκεια των θερινών μηνών το τέλειο ζει μόνο μερικές εβδομάδες, αλλά σε ψυχρότερες περιόδους μπορεί να φτάσει και τους τρεις μήνες. Τούτο ίσως να εξηγεί γιατί το γεγονός ότι οι πληθυσμιακές πυκνότητες του εντόμου είναι μικρότερες κατά τη διάρκεια των πλέον θερμών μηνών (Ιούλιος, Αύγουστος) σε σχέση με τους άλλους μήνες (Ιούνιος, Σεπτέμβριος).
Ενώ ενόχληση που προκαλεί στον άνθρωπο με την παρουσία της είναι μεγάλη, ποιο σημαντική είναι η επικινδυνότητά της λόγω της μεταφοράς παθογόνων μικροοργανισμών. Το σώμα της μύγας καλύπτεται από λεπτές τρίχες όπου προσκολλώνται ακαθαρσίες και μπορεί να τις μεταφέρει, όπου προκαλεί μολύνσεις. Η οικιακή μύγα τρέφεται με την ίδια ευκολία τόσο από τις ακαθαρσίες όσο και από τις τροφές του ανθρώπου. Όταν βρίσκεται σε ηρεμία εξωθεί από το στόμαχο σταγόνες υγρού ως μέρος της διαδικασίας πέψεως. Μπορεί δε παράλληλα να αφήνει τα περιττώματά της. Έτσι μπορεί να μολύνει τροφές. Έχει βρεθεί ότι πάνω από 100 παθογόνοι οργανισμοί μπορούν να μεταφερθούν από την οικιακή μύγα. Μεταξύ αυτών είναι τα βακτήρια Salmonella, τα Shigella,η αμοιβαδική ή μικροβιακή δυσεντερία, ο τυφοειδής πυρετός, ο άνθρακας, η πολυομελίτιδα κ.α.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Υπάρχουν προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα.
Στα προληπτικά ανήκουν:
- Χρήση σητών στα ανοίγματα
- Χρήση κλιματιστικών τους θερμούς μήνες για να έχουμε κλειστές πόρτες, παράθυρα
- Χρήση αεροκουρτίνων στις εισόδους
Στα κατασταλτικά μέτρα στοχεύουμε σε δύο πράγματα:
Α. Η πρώτη και βασικότερη ενέργεια στην αντιμετώπισή της είναι η καταστροφή των εστιών ανάπτυξης. Η ανεξέλεγκτη απόρριψη σκουπιδιών και κοπράνων αποτελεί παράγοντα μαζικής ανάπτυξης πληθυσμών οικιακής μύγας και όχι μόνο. Οι κάδοι σκουπιδιών πρέπει να κλείνουν καλά έτσι ώστε να μην μπορούν να εισέλθουν τα θηλυκά για ωοτοκία.
Β. Χρήση εντομοκτόνων σκευασμάτων εναντίον των τελείων ατόμων. Διακρίνουμε τις εξής περιπτώσεις:
- Χρήση βιοκτόνου με επάλειψη ή ψεκασμό. Πρόκειται για δολωματικούς ψεκασμούς όπου μόλις φάνε θανατώνονται.
- Χρήση αερολυμάτων, τα σταγονίδια των οποίων λόγω του πολύ μικρού μεγέθους και βάρους αιωρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα και επιφέρουν καλό αποτέλεσμα. Γίνεται με τη χρήση των γνωστών αεροζόλ, με μικρής διάρκειας αποτέλεσμα ή με τη χρήση αυτόματων συσκευών που δεν επιτρέπονται όμως όταν στο χώρο κυκλοφορούν άνθρωποι ή υπάρχουν προιόντα σε μικρή απόσταση.(σε απόσταση μικρότερη των 2,5 μ.)
- Ψεκασμοί με βιοκτόνα σκευάσματα που έχουν υπολειμματική δράση στον εξωτερικό χώρο. Σε θερμά περιβάλλοντα κατά την διάρκεια της νύκτας αναπαύονται σε εξωτερικούς χώρους κοντά σε εκείνους που την ημέρα ευρίσκονται (χώρους σκουπιδιών, απόθεσης κοπριάς, στάβλοι, αποχωρητήρια,, είσοδοι κουζινών ή και τοίχους, φράχτες, θάμνους κ.α.) και σε ψυχρότερο καιρό προτιμά το εσωτερικό των κτιρίων , σε οροφή, σε γωνίες , καλώδια, σύρματα , ξύλινες κατασκευές. Το αποτέλεσμα ενός τέτοιου ψεκασμού διαρκεί 20-30 ημέρες και με την προυπόθεση ότι δεν θα ξεπλυθεί από νερό.
- Παγίδες διαφόρων τύπων
Δείτε αναλυτικά όλα τα ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΜΥΓΩΝ.