Bed bugs η αγγλική κοινή ονομασία τους, δείχνει τη σχέση του κοριού με το κρεβάτι.
Τα πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα, οι μετακινήσεις πληθυσμών, οι μετακινήσεις λαθρομεταναστών (χαμηλό επίπεδο υγιεινής, επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων από τα σκουπίδια) συνέβαλαν στην επανεμφάνιση των κοριών.
Στην Ελλάδα κοριοί υπήρχαν μόνο σε στρατώνες, ενώ τα τελευταία 5 χρόνια κυκλοφορούν πλέον ανάμεσά μας, στις πόλεις.
Πριν μερικά χρόνια αποτελούσε το μεγαλύτερο εντομολογικό πρόβλημα στη Ν.Υόρκη. Συχνό πρόβλημα και για τα ξενοδοχεία όπου μεταφέρεται με τις αποσκευές των ταξιδιωτών. Εισέρχονται έτσι σε ένα δωμάτιο του ξενοδοχείου και εξαπλώνονται στα γειτονικά του.
Καταφύγιο μπορεί να βρίσκουν εκτός από το στρώμα και το κρεβάτι και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του δωματίου. (κομοδίνα, συρτάρια καναπέδες, μαξιλάρια καθισμάτων ή καναπέδων, κουρτίνες, κάδρα, κλινοσκεπάσματα, ηλεκτρικές πρίζες, διακόπτες, τηλέφωνα, αποσκευές ταξιδιού, κ.λ.π.)
Σε αυτό οφείλεται κυρίως και η αδυναμία πλήρους εξολόθρευσης με την πρώτη εφαρμογή. Εντοπίζονται δύσκολα, είναι επίμονοι και απαιτούν ιδιαίτερη επαγγελματική εμπειρία και εκτενή συνεργασία με τον πελάτη για να εξολοθρευτούν.
Το νύγμα των κοριών είναι ανώδυνο και προκαλούν ερυθρωπά εξανθήματα, χωρίς κόκκινο στίγμα στο κέντρο όπως έχουν στα νύγματα των ψύλλων.
Πολλοί άνθρωποι αναπτύσσουν αλλεργική αντίδραση στο σάλιο του κοριού κατά την αιμομύζηση.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
- Πλύσιμο των κλινοσκεπασμάτων , κουρτινών , καλυμμάτων, μαξιλαριών κ.λπ. σε θερμοκρασία 50-55 βαθμών, για 10 λεπτά τουλάχιστον με σαπούνι ή απορρυπαντικό και να ακολουθήσει στέγνωμα σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 60 βαθμών για 20 λεπτά τουλάχιστον.
- Χρήση ηλεκτρικής σκούπας βοηθάει στην απομάκρυνση σημαντικού αριθμού κοριών. Μετά από τη χρήση της αλλάζουμε σακούλα και την πετάμε στα σκουπίδια (εκτός του σπιτιού)
- Προσεκτικός έλεγχος και επιθεώρηση των σημείων προς εύρεση των καταφυγίων. Χρειάζεται να γίνει αποσυναρμολόγηση του κρεβατιού, των επίπλων και να ακολουθήσει ψεκασμός του δωματίου που παρουσιάστηκε το πρόβλημα καθώς και των διπλανών του.
- Επανέλεγχος ή και εφαρμογή μετά από 10 ημέρες και για το διάστημα αυτό να μην χρησιμοποιούνται τα δωμάτια
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τους κοριούς
Είναι νυκτόβια άπτερα έντομα, δηλαδή κυκλοφορούν την νύχτα και αναζητούν τον ξενιστή τους για να τον αιμομυζήσουν. Ξενιστής μπορεί να είναι πουλερικά, ωδικά πτηνά, ποντίκια, αρουραίοι, νυχτερίδες. Υπάρχουν πάνω από 90 είδη κοριών αλλά το είδος που παρασιτεί τον άνθρωπο και που απαντάται στην Ελλάδα και γενικά στα εύκρατα κλίματα, είναι το Cimex lectularius L .
Το σώμα είναι ωοειδές, πεπλατυσμένο, μήκους 5-7 χιλ. που τους επιτρέπει να κινούνται και να κρύβονται σε στενούς χώρους, σε ρωγμές.
Ο βιολογικός κύκλος: αυγό – νύμφη (5 εκδύσεις)-ακμαίο, διαρκεί από μερικές εβδομάδες έως 12 μήνες και εξαρτάται από την θερμοκρασία περιβάλλοντος και την ύπαρξη ξενιστή. Εναποθέτει τα αυγά, μεγέθους 1χιλ, 1-5 ανά ημέρα μεμονωμένα, σε σχισμές .Ένα θηλυκό αποθέτει 200 αυγά κατά μέσον όρο, στη ζωή του.
Σε κάθε νυμφικό στάδιο χρειάζεται μία αιμομύζηση για να μεταπηδήσει στο επόμενο.
Τα ακμαία, αρσενικά- θηλυκά, μπορούν να μείνουν χωρίς τροφή για αρκετούς μήνες, παραμένοντας αδρανή στα καταφύγιά τους, από τα οποία εξέρχονται με την εμφάνιση των ξενιστών τις βραδινές και ιδιαίτερα λίγο πριν το ξημέρωμα.
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΡΙΩΝ