Τα κουνούπια αποτελούν το σημαντικότερο εντομολογικό πρόβλημα παγκοσμίως. Έχει υπολογιστεί ότι σε όλη την ανθρώπινη ιστορία, οι θάνατοι που έχουν επιφέρει είναι περισσότεροι από όλες τις άλλες αιτίες θανάτων αθροιστικά. Είναι οι μοναδικοί φορείς των παθογόνων της ελονοσίας, του κίτρινου και του δάγκειου πυρετού στον άνθρωπο.
Υπάρχουν προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα.
Στα προληπτικά ανήκουν:
- Χρήση σιτών στα ανοίγματα
- Χρήση ειδικών λαμπτήρων που δεν τα προσελκύει
- Χρήση απωθητικών ουσιών για ατομική χρήση (λοσιόν, γαλακτωμάτων, αερολυμάτων, κ.α.)
Στα κατασταλτικά μέτρα στοχεύουμε σε δύο πράγματα:
• Πρώτον στην απομάκρυνση οποιαδήποτε τέτοια πηγής υγρού στοιχείου και αν αυτό δεν είναι εφικτό στην καταπολέμηση των προνυμφών και
• Δεύτερο στην αντιμετώπιση των ακμαίων
Α. Η καταπολέμηση των προνυμφών στο χώρο αναπαραγωγής (παρουσία νερού, έστω και μικρής ποσότητας) γίνεται είτε, με χρήση κατάλληλων σκευασμάτων, ρυθμιστών ανάπτυξης, όπου εμποδίζουν την ανάπτυξη των προνυμφών, είτε με υγρή μεμβράνη που προκαλεί ασφυξία με μηχανικό τρόπο στις προνύμφες και τις νύμφες. (μη βιοκτόνο σκεύασμα).
Είναι το σημαντικότερο στάδιο, που μπορούμε να επιτύχουμε μαζική αντιμετώπιση με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος. Ιδιαίτερα σε οικίες με βόθρο, πηγάδια ή δεξαμενές νερού είναι πιθανό να έχουμε σημαντικές εστίες αναπαραγωγής.
Β. Η αντιμετώπιση των ακμαίων επιτυγχάνεται:
1. Με παγίδες σύλληψης [Δείτε εδώ όλες τις συσκευές παγίδευσης & εξόντωσης]
Η TRIPLE Trap, είναι νέα πρωτοποριακή ηλεκτρική συσκευή παγίδευσης κουνουπιών και άλλων εντόμων, κατάλληλη για εσωτερικούς και εξωτερικούς, προστατευόμενους χώρους έως 100 τ.μ. Εύκολη στη χρήση, φιλική στο περιβάλλον, τους ανθρώπους και τα ζώα. Με τριπλή δράση, παγιδεύει τα κουνούπια, καθαρίζει και αποστειρώνει τον αέρα. Δημιουργεί κατάλληλο περιβάλλον και αναπαράγει τις συνθήκες όπως όταν ο άνθρωπος ελκύει τα κουνούπια. Στη δεξιά φωτογραφία φαίνεται το πλήθος των κουνουπιών που έχουν παγιδευτεί. Έχει δοκιμαστεί και έχει δώσει πολύ καλά αποτελέσματα.
2. Χρήση εντομοκτόνων σκευασμάτων εναντίον των τελείων ατόμων. [Δείτε εδώ όλα τα εντομοκτόνα για κουνούπια]
Διακρίνουμε τις εξής περιπτώσεις:
- Στο εσωτερικό των σπιτιών, χρήση των γνωστών απωθητικών είτε σε πλακέτα είτε σε υγρό ,όπου τοποθετείται σε ηλεκτρική θερμαντική πηγή και θερμαινόμενο εκλύει το δρων συστατικό στο περιβάλλον. Απαραίτητο ο καλός αερισμός του χώρου.
- Ψεκασμό στο εσωτερικό των σπιτιών, ακόμα και με βιοκτόνα, δεν προτείνουμε καθώς θα προκαλούσαν λέρωμα των τοίχων και άσκοπη επιβάρυνση του χώρου.
- Χρήση αερολυμάτων,τα σταγονίδια των οποίων λόγω του πολύ μικρού μεγέθους και βάρους αιωρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα και επιφέρουν καλό αποτέλεσμα. Γίνεται με τη χρήση των γνωστών αεροζόλ, με μικρής διάρκειας αποτέλεσμα ή με τη χρήση αυτόματων συσκευών που δεν επιτρέπονται όμως όταν στο χώρο κυκλοφορούν άνθρωποι ή υπάρχουν προιόντα σε μικρή απόσταση.
- Ψεκασμοί με βιοκτόνα σκευάσματα που έχουν υπολειμματική δράση στον εξωτερικό χώρο. Δηλαδή στους τοίχους γύρω από το σπίτι και σε φυτά και θάμνους που περιβάλλουν το χώρο μας. Με αυτό τον τρόπο καταπολεμούμε τα ακμαία που παραμένουν την ημέρα προστατευμένα για να ξεκινήσουν την δραστηριότητά του το σούρουπο. Για τους ψεκασμούς αυτούς χρησιμοποιούμε ειδικές ψεκαστικές συσκευές όπου καταφέρνουν να διασπούν το υλικό σε πολύ μικρά σταγονίδια και επιφέρουν καλύτερη διασπορά του φαρμάκου και καλύτερο αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα ενός τέτοιου ψεκασμού διαρκεί 20-30 ημέρες και με την προϋπόθεση ότι δεν θα ξεπλυθεί από νερό. Τα κουνούπια διανύουν μεγάλες αποστάσεις και δεν σημαίνει ότι θα λύσουμε το πρόβλημα αν εξολοθρεύσουμε τα κουνούπια του κήπου μας. Είναι και τα κουνούπια του ¨διπλανού¨ κήπου. Με τον ψεκασμό εξωτερικά επιτυγχάνουμε μείωση του προβλήματος και ιδιαίτερα όταν υπάρχει έξαρση.
Περισσότερα για τα κουνούπια:
Ανήκουν στην οικογένεια Culicidae και στην τάξη Diptera. Η οικογένεια Culicidae, διαιρείται σε 3 υποοικογένειες:
- Anophelinae: υπάγεται το γένος Anopheles είδη του οποίου μεταδίδουν την ελονοσία,
- Culicinae υπάγονται τα περισσότερα γένη, τα πλέον ενδιαφέροντα των οποίων είναι τα Aedes, Culex,Culiceta, Psorophora και Mansonia.
- Toxorhynchinae: υπάγονται μη αιμομυζητικά είδη, οι προνύμφες των οποίων θεωρούνται ωφέλιμες επειδή είναι αρπακτικές άλλων προνυμφών των Culicidae.
Ο βιολογικός κύκλος των κουνουπιών περιλαμβάνει: το αυγό, την προνύμφη(larva), την νύμφη (pupa) και το ενήλικο θηλυκό ή αρσενικό. Αμέσως μετά την ενηλικίωσή τους τα κουνούπια συζευγνύονται και αρκεί μία σύζευξη για την γονιμοποίηση όλων των αυγών που θα γεννηθούν. Τα θηλυκά πρέπει να πάρουν ένα γεύμα με αίμα για να αναπτυχθούν τα αυγά στις ωοθήκες τους. Τα αρσενικά τρέφονται με φυσικές ζαχαρούχες ουσίες όπως το νέκταρ των λουλουδιών. Ο σημαντικότερος παράγων για την ανάπτυξη των κουνουπιών είναι το στάσιμο ή με μικρή ροή νερό.
Τα κουνούπια γεννούν στο νερό και τα στάδια της προνύμφης και νύμφης αναπτύσσονται και επιβιώνουν αποκλειστικά σε υδάτινο περιβάλλον. Έτσι η ύπαρξη λιμνών, ποταμών, ρυακιών ή σε αστικό περιβάλλον, βόθροι, φρεάτια, δεξαμενές, δοχεία ξεχασμένα στον κήπο με νερό, πιατάκια για τις γλάστρες, ποτίστρες, σιντριβάνια, παλιές ρόδες αυτοκινήτων, κ.α. αποτελούν σημεία αναπαραγωγής και ανάπτυξης κουνουπιών.
Σημαντικό πρόβλημα τα τελευταία χρόνια αποτελεί το νέο είδος κουνουπιού στη χώρα μας, Aedes albopictus, κουνούπι τίγρης, (μικρό μαύρο με λευκές ρίγες). Έχει δραστηριότητα σχεδόν όλες τις ώρες τις ημέρας και προκαλεί ¨καντήλες¨με έντονο κνησμό.