Απομάκρυνση περιστεριών από τα φωτοβολταϊκά

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΑΠΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ

Τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες συμπολίτες μας, επένδυσαν στην εγκατάσταση φωτοβολταικών συστημάτων έως 10KW στις οικίες τους. Τους δινόταν  η δυνατότητα να επενδύσουν ένα ποσό, 20-25.000 ευρώ, έτσι ώστε να πουλάνε το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα για 25 χρόνια σε προκαθορισμένη τιμή. Σημαντικός αριθμός φωτοβολταικών στη στέγη έχουν εγκατασταθεί στην Ανατολική Αττική (Γέρακας, Αγ.Παρασκευή, Γλυκά Νερά, Παλλήνη, Σπάτα, Παιανία, κ.α) και σε Κηφισιά, Φιλοθέη.

Ένα συνηθισμένο σημείο εγκατάστασης ήταν η κεραμοσκεπή. Τα πάνελς είναι εγκατεστημένα παράλληλα με την κεραμοσκεπή και σε απόσταση 10-20 εκ. από τα κεραμίδια. Επίσης η τοποθέτησής τους με νότιο, νοτιοδυτικό και νοτιαανατολικό προσανατολισμό ήταν δεσμευτική για την μέγιστη αξιοποίηση της ηλιακής ακτινοβολίας.

Αυτή η μικρή απόσταση των πάνελς από τα κεραμίδια, η προστασία  που προσφέρουν  από άνωθεν και από τους βόρειους ανέμους (απάγκιο) είναι δυνατό να αποτελέσουν χώρο προφύλαξης περιστεριών και εγκατάστασής με την δημιουργία φωλιών.

Με την  εγκατάσταση των περιστεριών παρουσιάζονται και προβλήματα, όπως:

  • λερώνουν με τις κουτσουλιές  τους την επιφάνεια των φωτοβολταικών, όπου αφενός προκαλούν μείωση της απόδοσής τους και αφετέρου απαιτούν τον συνεχή καθαρισμό τους.
  • κάτω από τα πάνελς δημιουργούνται εστίες βρωμιάς, δυσοσμίας  και ανάπτυξης  παθογόνων, όπου με την βροχή μεταφέρονται είτε στα μπαλκόνια είτε στην αυλή του σπιτιού. 
  • προκαλείται αισθητική υποβάθμιση.

Από την στιγμή όπου τα περιστέρια θα ¨ανακαλύψουν¨ τον χώρο σας, είναι σχεδόν ανέφικτη η απομάκρυνσή τους χωρίς δραστικά μέτρα.

Τι μέτρα χρειάζονται;

Χρειάζεται το κλείσιμο όλων των ανοιγμάτων μεταξύ των πάνελς και των κεραμιδιών. Με αυτό τον τρόπο τα περιστέρια δεν μπορούν να εισέλθουν κάτω από αυτά.

Πως επιτυγχάνεται αυτό; 

Αυτή τη λύση σας την παρέχουμε  με ασφαλή, εγγυημένο  & οικονομικό τρόπο.

Στα κενά που αναφέραμε και παραπάνω, εγκαθιστούμε ειδικό δίχτυ.Το δίχτυ σταθεροποιείται πάνω σε συρματόσχοινο που διατρέχει περιμετρικά το πάνελ και στο συρματόσχοινο που έιναι εφαπτόμενο των κεραμιδιών.

Η στερέωση του συρματόσχοινου στα πλαινά των πάνελ και στα κεραμίδια, γίνεται με εξειδικευμένα εξαρτήματα όπου αγκιλώνουν  πάνω τους χωρίς τρυπήματα.

Τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι είτε ανοξείδωτα, είτε αλουμινίου, ώστε να μην αντιμετωπίζουμε προβλήματα σκουριάς.