Μπράβο στο Δήμο Σαρωνικού

Λαγονήσι 4/4/14

Εγκαινιάζω την αρθρογραφία μου στην νέα μορφή της ιστοσελίδας, www.lamdaservice.gr  με ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Σαρωνικού. Σας εξιστορώ το γιατί.

Στις  22 Μαρτίου (2014) έκανα βόλτα στην παραλία. Μετά το ξενοδοχείο Λαγονήσι στο τέρμα της οδού Σοφούλη,  είχαν κάνει πρόσφατα έργα διαπλάτυνσης του αγωγού που πέρναγε κάτω από τον παραλιακό δρόμο. Είχαν δημιουργήσει τούνελ για να δέχεται τα όμβρια μετά τα αντιπλημμυρικά έργα επί της Σοφούλη.

Κάτω από τον δρόμο είχε σχηματιστεί μία μικρή λίμνη, 3Χ8 μέτρα περίπου.

Παρατήρησα ότι η «λίμνη» αυτή είχε γίνει εκτροφείο κουνουπιών. Είδα τις προνύμφες των κουνουπιών να κάνουν την χαρακτηριστική ανοδική κίνηση, για να εισπνεύσουν. Η «λίμνη» υπήρχε γιατί ένα ανάχωμα εμπόδιζε την ελεύθερη ροή των νερών στην θάλασσα, μετά από 4μ.

Το  ίδιο βράδυ έστειλα e-mail στο siteτου δήμου Σαρωνικού και τους εξέθεσα το πρόβλημα.

Στις 27/4 στις 11:36 έλαβα e-mail από το δήμο ότι η «επιθυμία μου εξετελέσθη».

Το απόγευμα της ίδιας μέρας πήγα στο σημείο αυτό και πραγματικά είχαν σπάσει το ανάχωμα και δεν υπήρχε ούτε «λίμνη» ούτε κουνούπια.

Οι τεχνικές υπηρεσίες κινήθηκαν ταχύτατα και επαρκέστατα. Δεν κάνω προεκλογικό αγώνα αλλά τέτοιες υπηρεσίες θέλουμε και προεκλογικά & μετεκλογικά.

Θα επανέλθω στα κουνούπια. Πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι η ελάχιστη ποσότητα στάσιμου νερού, έστω και για 7 ημέρες είναι ικανή να αποτελέσει εστία αναπαραγωγής κουνουπιών. Οποιαδήποτε σκεύος ή υλικό μπορεί να συγκρατήσει νερό αποτελεί εν δυνάμει μέσο αναπαραγωγής κουνουπιών.

Παλιοί κουβάδες, δοχεία, πιατάκια στις γλάστρες, εγκαταλελλημένα λάστιχα αυτοκινήτων, φραγμένες σωληνώσεις απορροής ομβρίων, βόθροι βιολογικοί ή μη ή υδάτινες δεξαμενές αποτελούν σημεία ελέγχου και αντιμετώπισης.

Σε βόθρους ή υδάτινες δεξαμενές που δεν μπορούμε  να απομακρύνουμε το υγρό στοιχείο υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης και μάλιστα βιολογικός.

Επειδή τα κουνούπια δεν αναπαράγονται μόνο στον κήπο μας, αλλά έρχονται και στον κήπο μας,  στο σπίτι μας, πρέπει πάντα να είμαστε υποψιασμένοι και αν στην βόλτα μας συναντάμε τέτοια ύποπτα σημεία σας ζητώ να επικοινωνείτε ακόμα και μαζί μου για να διαπιστώνουμε  αν υπάρχει πρόβλημα ή όχι.

Η φύση εκτός από τα κουνούπια, έχει δημιουργήσει και τους εχθρούς τους. Το λέω αυτό γιατί στην ίδια βόλτα και λίγο πριν το συγκεκριμένο σημείο, υπήρχαν δύο ακόμα σημεία με νερό. Ένα ρυάκι, με πολύ μικρή ροή και νερά που είχαν μαζευτεί σε ένα βαθούλωμα,σε  ροδιές αυτοκινήτου.

Στα σημεία αυτά όμως δεν υπήρχαν προνύμφες κουνουπιών. Γιατί?

Γιατί εκεί υπήρχαν γυρίνοι όπου είναι θηρευτές των προνυμφών των κουνουπιών.

ΔΙΔΑΓΜΑ: να είμαστε περισσότερο ενεργοί πολίτες και ας συμμετέχουμε σε θέματα που νομίζουμε ότι δεν μας αφορούν.

Φιλικά                                                               

Λαδόπουλος Δημήτρης

Γεωπόνος Γ.Π.Α.