Κατσαρίδες, μυρμήγκια, αράχνες σε επαγγελματικούς χώρους

Το συχνότερο πρόβλημα στις πόλεις αποτελούν οι κατσαρίδες, Periplaneta Americana. Κοσμοπολίτικο είδος, με μέγεθος έως 38mm, έχει λαμπερό κόκκινο-καστανό χρώμα. Φέρει τα αυγά της σε ωόσακκο, έως 16, τα οποία εκκολάπτονται μετά από 30-45 ημέρες. Έχει πτέρυγες, είναι όμως βαδιστικά κυρίως έντομα, όπου ζουν πολλά μαζί σε αποικίες και δραστηριοποιούνται την νύχτα, νυχτόβια.

Είναι παμφάγα με ιδιαίτερη προτίμηση στις αμυλούχες και ζαχαρούχες τροφές. Είναι ικανές να διέλθουν από σχισμές των 0,6 mm.  Αγαπούν  τα θερμά και υγρά σημεία.

Η κατσαρίδα είναι φορέας πολλών παθογόνων οργανισμών, μεταφέρει ιούς, βακτήρια, μύκητες που προσβάλλουν τον άνθρωπο. Προκαλούν δυσεντερία, γαστρορραγία, τροφικές δηλητηριάσεις, διάρροιες, αναπνευστικές λοιμώξεις και είναι υπεύθυνες για αλλεργίες που προκαλούνται από τα υπολείμματα των σωματικών μερών τους και των περιττωμάτων τους.

Πολλές φορές  μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργεί η φυσική παρουσία της. Ιδιαίτερα σε  χώρους υγειονομικής σημασίας (εστιατόρια, καφέ-μπαρ, κ.λ.π.)  η κυκλοφορία της προκαλεί πανικό. Πανικό στους πελάτες και τρόμο στον καταστηματάρχη.

Σημαντικό  γίνεται το πρόβλημα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες , όπου εμφανίζονται και οι φτερωτές.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΤΣΑΡΙΔΩΝ

Η χρήση βιοκτόνων αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις κατσαρίδες. Πέρα από την χρήση των κατάλληλων φαρμάκων και την επιλογή  των σωστών σημείων, το σημαντικότερο είναι η συχνότητα.

Σε χώρους υγειονομικής σημασίας γίνεται καθολικός ψεκασμός του χώρου, με ιδιαίτερη έμφαση σε φρεάτια, ψευδοροφές, ψευδοπατώματα, υγρά-σκοτεινά σημεία. Σημαντικό ρόλο παίζει και ο ψεκασμός  περιμετρικά των ανοιγμάτων και όπου αλλού κρίνει σκόπιμο ο επαγγελματίας απολυμαντής.

Το χειρότερο ¨σενάριο¨ για τον επαγγελματία είναι να παρουσιαστούν κατσαρίδες την ώρα που έχει κόσμο. Η συστηματική εφαρμογή σε τακτά χρονικά διαστήματα περιορίζει τον ανωτέρω κίνδυνο. Η καθημερινή καθαριότητα απομακρύνει το φάρμακο και θεωρώ ότι η μέγιστη απόσταση δύο εφαρμογών δεν πρέπει να ξεπερνάει το δίμηνο. Σκόπιμο είναι να γίνεται ανά μήνα.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΥΡΜΗΓΚΙΩΝ

Τα μυρμήγκια  αποτελούν συχνά πρόβλημα και στους επαγγελματικούς χώρους. Παρουσιάζονται συνήθως στο χώρο της κουζίνας και στο μπαρ. Βέβαια μπορούν να παρουσιαστούν και σε οπουδήποτε  άλλο σημείο.

Η αντιμετώπισή τους συνίσταται στον εντοπισμό των φωλιών τους και την χρήση κατάλληλων βιοκτόνων, με ¨χειρουργικό¨τρόπο.  Πολλές φορές έχουν φωλιές στις γλάστρες οπότε πρέπει να επέμβουμε με κατάλληλο φάρμακο για την εξολόθρευση των φωλιών αυτών. Τα ΝΕΑ φάρμακα τύπου ΤΖΕΛ παρέχουν αποτελεσματική αντιμετώπιση σε συγκεκριμένα είδη μυρμηγκιών και καταφέρνουν να εξολοθρεύσουν από τις φωλιές τους. Δοκιμάσαμε συγκεκριμένο φάρμακο σε μία δύσκολη περίπτωση και είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα μετά την δεύτερη εφαρμογή, ακολουθώντας συγκεκριμένη διαδικασία.

Εκτός από κατσαρίδες και μυρμήγκια με τον ψεκασμό αντιμετωπίζουμε και άλλα βαδιστικά έντομα.

Καθοριστικοί παράγοντες για την πρόληψη τέτοιων θεμάτων, είναι:

  •        Ευκολία μετακίνησης των πάγκων της κουζίνας για την καθαριότητα
  •        Εφαρμογή προγράμματος γενικής καθαριότητας και ιδιαίτερα για την απομάκρυνση λιπών.
  •        Καλή κατάσταση του χώρου (από κατασκευαστικής άποψης) και γρήγορη επισκευή των ζημιών (κλείσιμο ρωγμών, επισκευή υδραυλικών, κ.α.)