Τι πρέπει να κάνετε για να απομακρύνετε τις σφήκες

Πρόκειται για κεντροφόρα έντομα, ανήκουν στην τάξη υμενόπτερα, μήκους 10-20 χιλ. Πολλοί συγχέουν τις σφήκες με τις μέλισσες. Οι σφήκες  έχουν  έντονο κίτρινο χρώμα που εναλλάσσεται με καφέ, ενώ οι μέλισσες είναι τριχωτές περισσότερο καφέ χρωματισμού.  Και οι δύο έχουν κεντρί αλλά οι σφήκες ζουν και μετά το κέντρισμα σε αντίθεση με τις μέλισσες.

Μία ακόμα διαφορά είναι ότι μετά το τσίμπημα της μέλισσας βάζουμε ΑΜΜΩΝΙΑ, ενώ στις σφίγγας βάζουμε ΞΥΔΙ.

Οι σφήκες δημιουργούν κοινωνίες, όπως τα μυρμήγκια, οι μέλισσες, κλπ. και σχηματίζουν κυψέλες από μικρά εξαγωνικά κελιά.

Οι σφηκοφωλιές μπορούν να γίνουν σε οποιαδήποτε σχισμή, τρύπα ή άνοιγμα είτε σε κουφάλες δέντρων, έδαφος, κ.α. είτε σε ανοίγματα   κατασκευών, κουφώματα, αεραγωγούς, πατάρια, a/c, κ.α.

Με το κεντρί τους προκαλούν πόνο, τσούξιμο, τοπικό οίδημα και τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζεται με ήπια μέσα. Μπορεί όμως λόγω αλλεργικής αντίδρασης  να οδηγήσει σε πρήξιμο, έντονο γενικό κνησμό (προσωπική εμπειρία), ζάλη εμετό, πτώση αρτηριακής πίεσης έως και θάνατο.

Μία «σφήκα» μεγαλύτερου μεγέθους, το σερσέγκι, μήκους 25-35 χιλ.(Vespacrabro) με παραπλήσιες  συνήθειες με την σφήκα, χρώματος καφέ με κίτρινη ρίγα. Είναι αρκετά επιθετικές αν ενοχληθούν και το κέντρισμά τους πονάει ιδιαίτερα.

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΙΣ ΣΦΗΚΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΞΗΣ ΤΡΟΠΟΥΣ:

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ

Κλείσιμο ή τοποθέτηση σήτας σε ανοίγματα όπως: αεραγωγός απορροφητήρα, παράθυρο παταριού, έξοδος σωλήνων a/c κ.α. Επικοινωνήστε μαζί μας να σας προτείνουμε τα κατάλληλα υλικά για την περίπτωση σας.

ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΑ

  • Eντοπισμός και καταστροφή των φωλιών τους, εφόσον είναι εφικτό, από εξειδικευμένο προσωπικό, με χρήση κατάλληλων μεθόδων.
  • Όταν οι σφηκοφωλιές δεν είναι στο χώρο μας και δεν είναι και εντοπίσιμες τότε γίνεται χρήση παγίδων με κατάλληλο ελκυστικό.

Δείτε εδώ όλα τα προϊόντα για την καταπολέμηση των σφηκών.