Προβλήματα από περιστέρια

Περιστέρια: “σύμβολο της ειρήνης” ή “ποντίκια με φτερά” ?

Τα περιστέρια ζουν 5-15 χρόνια, είναι από το πρώτο έτος παραγωγικά και γεννούν 4 έως 8 φορές το χρόνο 1-2 αυγά, την κάθε φορά. Η αφθονία τροφής που βρίσκουν στις πόλεις ενισχύει τα ανωτέρω χαρακτηρηστικά. Τρώνε οτιδήποτε και ελλείψει φυσικών εχθρών, έχουν κατακλύσει τις πόλεις και ρυπαίνουν- μολύνουν.

Μεταφέρουν πληθώρα παθογόνων οργανισμών και ο κύριος τρόπος μετάδοσης, είναι μέσω των περιττωμάτων τους. Τα μολυσμένα περιττώματα όταν ξεραθούν και τριφθούν, γίνονται σκόνη που κυκλοφορεί στον αέρα μεταφέροντας έτσι ιούς και βακτήρια.

Από τις σοβαρότερες ασθένενειες & παθογόνα, είναι:

  • ΚΡΥΠΤΟΚΟΚΚΙΚΉ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ: μύκητας που βρίσκεται στα περιττώματα των περιστεριών, προσβάλει εξασθενημένους οργανισμούς
  • ΣΑΛΜΟΝΕΛΑ & ΛΗΣΤΕΡΙΑ: αν και θεωρούνται κυρίως σχετιζόμενες με τροφές. Η ληστέρια είναι επικύνδινη για εγκύους και μωρά, προκαλώντας μηνιγγίτιδα στα νεογνά, αποβολή σε εγκύους, κα.
  • ΙΟΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ: προκαλεί από απλή αρρώστια μέχρι και προβλήματα στο νευρικό σύστημα,
  • E.COLI: τα περιττώματα των περιστεριών είναι κύριοι φορείς του βακτηρίου e.coli, το οποίομεταδίδεται με απλή επαφή,
  • ΙΣΤΟΠΛΑΣΜΩΣΗ: μύκητας που μεταδίδεται με την αναπνοή της σκόνης, των ξεραμένων περιττωμάτων. Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται μετά από 10 ημέρες και είναι αίσθηση κούρασης, πυρετός και πόνος στο στήθος.Εμφανίζεται κυρίως σε ασθενείς με εξουθενωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.
  • ΨΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΩΝ, ΑΚΑΡΙ (Dermanysus gallinae) “πέφτει” από το σώμα των περιστεριών, όταν έχουν δημιουργήσει φωλιές και εισέρχονται εντός των οικιών, κινούμενα πάνω σε τοίχους, έπιπλα. Επιφέρουν τσιμπήματα στους ανθρώπους.