Πως εξαφανίζονται οι ψύλλοι από τις οικίες

Έντομα μικρά, καφέ χρώματος, άπτερα, με πλευρικά συμπιεσμένο σώμα, μήκους 2 mm περίπου. Είναι πολύ ευκίνητα που τρέφονται απομυζώντας αίμα από τον ξενιστή τους. Προσβάλλουν εκτός από τον άνθρωπο, την αίγα, το σκύλο, τη γάτα, το σκαντζόχοιρο, τα πτηνά και τα ποντίκια. Μετακινούνται δια αλμάτων, που διευκολύνονται από τα μακριά πίσω πόδια.

Ο βιολογικός κύκλος διαρκεί από 3 εβδομάδες έως 2 χρόνια, ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος.(θερμοκρασία, υγρασία, ξενιστής). Το θηλυκό γεννά 3-18 αυγά κάθε φορά στο περιβάλλον ή πάνω στον ξενιστή. Κάτω από ιδανικές συνθήκες, τα αυγά εκκολάπτονται μέσα σε 2-4 ημέρες.

Οι προνύμφες τρέφονται με τα κόπρανα των ενηλίκων και αφού ολοκληρώσουν τρία προνυμφικά στάδια, μετατρέπονται σε νύμφες και μετά τέλειο έντομο.Τα τέλεια μπορούν να ζήσουν πολλούς μήνες χωρίς τροφή.

Με τα τσιμπήματα μπορούν να μεταδώσουν πολλά παθογόνα, με γνωστότερο την πανώλη, που μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα ποντίκια δια μέσου των ψύλλων.

Συνηθέστερα σημεία τσιμπήματος είναι τα πόδια. Καθώς περνάμε από ένα σημείο που έχει ψύλλους, πηδάνε πάνω στα πόδια και τσιμπάνε.

Δεν παραμένουν στο σώμα μας, αλλά μπορούμε εύκολα να τους μεταφέρουμε σε κοντινά σημεία. Προκαλούν έντονο κνησμό, που εκδηλώνεται, ώρες μετά το τσίμπημα. Αν ο ίδιος ψύλλος μας τσιμπήσει και δεύτερη φορά, είναι πιθανό λόγω αλλεργικής αντίδρασης να παρουσιαστούν σπυράκια σε όλο μας το σώμα.

Η εμπειρία μας όλα αυτά τα χρόνια, έχει δείξει ότι ψύλλοι παρουσιάζονται σε οικίες, βάση των κατωτέρων αιτιών:

  • Γέννησε γάτα στην αυλή μας ( η πιο πιθανή αιτία)
  • Ρίξαμε κοπριά στον κήπο μας
  • Πήγαμε ή πλησιάσαμε σε μαντριά αιγοπροβάτων
  • Έχουμε τρωκτικά ή ψόφια γάτα
  • Τυχαίο γεγονός, πήγαμε κάπου που υπήρχαν ψύλλοι

Όπως προαναφέρθηκε, η φαγούρα ξεκινάει ώρες μετά το τσίμπημα, οπότε πρέπει να σκεφτούμε που πήγαμε.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Στο εσωτερικό των οικιών πρέπει να γίνει ψεκασμός όλης της επιφάνειας του δαπέδου και να μείνει ασφουγγάριστο για 24-48 ώρες.
Αν έχουμε μικρά παιδιά ή ζώα πρέπει να τα απομακρύνουμε μέχρι το πρώτο σφουγγάρισμα. Οι ενήλικες αν δεν έχουν προβλήματα αλλεργίας, μπορούν να μπουν στο χώρο αφού στεγνώσει.

Επειδή ο ψεκασμός γίνεται στο δάπεδο και όχι πάνω σε έπιπλα, μαξιλάρια ή σε άλλα αντικείμενα του σπιτιού, που πιθανά να υπάρχει κάποιος ψύλλος, προτείνουμε επικουρικά του ψεκασμού, να γίνεται χρήση και φαρμάκου σε αέρια μορφή. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να κλείσει το σπίτι για 5 ώρες και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί μετά τον αερισμό του.

Σε εξωτερικό χώρο ή σε χώρο αποθήκης που είναι η εστία (εκεί που γέννησε η γάτα ή ρίξαμε την κοπριά) και γύρω από αυτή, θα πρέπει να γίνει πολύ καλός ψεκασμός (διαβροχή) και μάλιστα χρησιμοποιώντας και φάρμακο που καταπολεμά τις ενδιάμεσες ηλικίες του εντόμου. Πολύ συχνά απαιτείται και δεύτερη εφαρμογή. Στην αντιμετώπιση του ψύλλου είναι πολύ σημαντική η καθαριότητα του χώρου και πόσο ¨γεμάτος¨ με πράγματα είναι ο χώρος.

Σε κάθε περίπτωση έχουμε την γνώση, την εμπειρία και τα μέσα να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κατάσταση, με χρήση εγκεκριμένων φαρμάκων, γι αυτό καλέστε μας, στο: 210-3473207 ,

ή αν θέλετε να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας, προμηθευτείτε τα απαραίτητα εντομοκτόνα:

Εντομοκτόνα ειδικά για ψύλλους